woensdag, november 30, 2005

Chuckie, dj tussen naaktmodellen


CHUCKIE: HET PAARD VAN TROJE VAN DE ZWARTE JONGEREN

Een dikke bontjas aan, gouden kettingen om zijn nek, een sigaar in zijn mond en een norse blik. Op foto’s lijkt dj Chuckie (27), de grote held van de Nederlandse urbangeneratie, zo te zijn weggelopen uit een gelikte Amerikaanse hiphopclip. Op bezoek in zijn studio blijkt Chuckie, op 17 december een van de topdj’s op danceparty Innercity, een vrolijke jongen te zijn die met twee benen op de grond staat.

“Iedereen denkt dat ik de hele dag champagne drink en in een Hummer wordt rondgereden, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Ik loop hier in mijn dagelijkse kloffie en moet ook gewoon werken voor mijn geld. Het is me overigens niet aan komen waaien hoor, ik heb hier jaren naartoe geleefd. Ik draaide op mijn veertiende al plaatjes.”

Dat de randvoorwaarden van zijn werk een stuk leuker zijn dan die van een doorsnee kantoorslaaf, kan hij echter niet ontkennen. Zo werkte hij mee aan een fotoreportage in de Penthouse, waarbij hij mocht figureren tussen twee naakte vrouwen, die met elkaar aan het ‘spelen’ waren. “Dat was echt heftig” zegt hij, terwijl hij in een knipselmap driftig maar tevergeefs op zoek gaat naar de betreffende foto’s.

Niet alleen glitter en glamour
Toch draait het leven van Clyde Narrain, zoals hij echt heet, niet alleen om glitter en glamour. Als Nederlander met een Surinaamse afkomst heeft hij al sinds zijn beginjaren als dj wel degelijk een missie: het samenbrengen van culturen. Dat doet hij bijvoorbeeld door zich niet te beperken tot zwarte muziekstijlen, maar ook house of rockplaatjes te draaien. Van zijn hit ‘En nu ga je dansen, klootzak’, goed voor een serie klachten vanuit de Bond Tegen het Vloeken, liet hij zelfs een hardstyle-versie maken.

Het werpt zijn vruchten af. “Op mijn feesten loopt echt van alles rond”, vertelt Narrain, terwijl hij een video laat zien van zijn solo-optreden in de Heineken Music Hall. Hij krijgt nog kippenvel als hij de beelden van de juichende massa’s bekijkt.

Paard van Troje
In sommige discotheken kijken ze nog steeds raar op van een zwarte dj, vertelt Chuckie. “In Duitsland werd ik onbeschoft behandeld tot ze door hadden dat ik de dj was. Ik wordt hier in Nederland tegenwoordig vaak gevraagd door ‘blanke’ discotheken. Daar maak ik mee dat mijn eigen vrienden om hun huidskleur worden geweigerd. Ik treed dus op in clubs waar ik zelf niet binnen zou komen. Maar dat ga ik veranderen, wacht maar af. Ik ben het Paard van Troje van de zwarte jongeren.”

Maar zodra hij dat gezegd heeft, kan hij het toch niet nalaten om zijn status te relativeren: “Weet je, de helft van de mensen maakt het geen reet uit wat ik draai. Die komen toch voor de luxe sfeer die er om mijn optredens hangt. Wat vrouwtjes in bikini’s erbij, gratis champagne in de VIP, dat soort dingen. We geven ze gewoon wat ze willen hebben. Hij zet nog even een plaatje op om zijn woorden te ondersteunen. “Ik kan niet van die sletten houwe!”, schalt keihard door te speakers. Kijk, zoiets spreekt de mensen natuurlijk aan”, zegt hij bloedserieus. (ANP)

Lees ook interviews met dj's Catscan, Luna, Joost van Bellen, Chris Korda en Tiësto.

zondag, november 13, 2005

Ff bellen met dj Joost van Bellen

RAUW: MUZIEK MET BALLEN

Zaterdag 12 november vierde Rauw zijn eerste verjaardag in Tivoli. DJ Joost van Bellen (43), uitvinder van het concept, verklaart het succes.

"Ik was op een dance-conferentie in Miami toen de Amerikanen net Irak waren binnengevallen. Dat was in maart 2003. Filmmaker Michael Moore hield tijdens de Oscaruitreiking een vlammende toespraak tegen de oorlog. In Miami feestte iedereen gewoon door, alsof er niets aan de hand was. Dat irriteerde me. Alleen op de electrofeesten was het anders, daar werden statements gemaakt en werd zelfs een Amerikaanse vlag verbrand.

Antistroming
De hele dancescene was zó gestileerd en gelikt, ik vond dat het tijd was voor iets anders. Toen ben ik in Europa op zoek gegaan naar een soort antistroming, tegen de lalala house en tegen het verafgoden van dj’s. In Londen en Berlijn vond ik wat ik zocht. Avonden waar alle stijlen gedraaid konden worden: rock, house, electro. Met als overeenkomst dat alle liedjes dansbaar zijn en dezelfde ‘punky attitude’ hebben. Muziek met ballen.

Zo heb ik de Rauw-avonden opgezet in Amsterdam en Utrecht. We gaan terug naar de roots van de dance: als stroming die schopt tegen de maatschappij. Weg met de megadecors, met het Tiësto-in-Concert-idee. Ik sta als dj zo dicht mogelijk bij het publiek, dus met mijn draaitafels op de dansvloer. Daar kom ik het best tot mijn recht, op een podium vraag ik me altijd af of ik een dansje moet doen.

Utrecht gaat ervoor
Utrecht blijkt een heel geschikt publiek te hebben voor Rauw. Ik kan hier zonder moeite allerlei nieuwe dingetjes uitproberen. Het Utrechts publiek gaat ervoor, maakt weinig poeha. Er wordt gewoon keihard gefeest, precies zoals de bedoeling is." (UN)
Lees ook interviews met dj's Catscan, Luna, Chuckie, Chris Korda en Tiësto

woensdag, november 09, 2005

Herman van Veen in the mix

UTRECHTSE BANDS EREN HERMAN VAN VEEN

Als de metalband Van Katoen in het midden van het liedje Hilversum III een stilte laat vallen, kun je een speld horen vallen. De volle Tivoli-zaal, voor het merendeel zittend op stoeltjes, staart de zanger verschrikt aan, waarna de band weer inzet met scheurende gitaren. Herman van Veen, in het midden op de voorste rij, geniet zichtbaar.

De Utrechtse afdeling van VPRO’s muziekredactie 3voor12 organiseerde dinsdag 8 november een eerbetoon aan entertainer Herman van Veen naar aanleiding van zijn zestigste levensjaar en zijn 40-jarige jubileum als artiest. Zestien jonge Utrechtse bands mochten Van Veens liedjes op hun eigen manier vertolken in de Utrechtse popzaal Tivoli.

Electroclash
Dat leidde tot totaal uiteenlopende vertolkingen. Van het spannende Een vriend zien huilen door Dial Prisco tot een onvervalste electroclash-versie van Kwek Kwek Kwek door Bruno und Effie.

Van Veen is in de pauze onder de indruk van de optredens: “Het is bijna niet uit te leggen hoe dit voelt. Ik vind het fantastisch. Ze spelen niet om mij te pleasen, maar hebben er echt zelf wat van gemaakt. De liedjes zijn van hen geworden, heel zuiver.

Het is zo gek om hier nu te zijn. Ik kom net van huis, midden uit mijn gewone leven. Het overvalt me volledig. Ik merk nu ineens hoe mijn liedjes leven bij mensen, wat mensen ermee doen. Dat is een heel ander gevoel dan in uitverkochte theaters staan.”

Vreemde ervaring
Ook voor de muzikanten zelf blijkt de avond een vreemde ervaring. De bandleden van Van Katoen zitten er na hun knallende optreden wat beduusd bij, in de kleedkamer.

Bassist Niels Goossens: “We sprongen er wel uit qua volume geloof ik, haha. Toen we het origineel van Hilversum III hoorden, dachten we: wat moeten we daar nou mee? Toen hebben we een heel eigen nummer gemaakt en daar de tekst van Herman in geplaatst. Ik vond het echt te gek om voor hem te spelen, het is toch een icoon. Hij vond het zelf volgens mij ook wel leuk. Toch?” (AD)

vrijdag, november 04, 2005

Wannabe-dj's op het Amsterdam Dance Event


'ELK JONGETJE WIL DJ WORDEN'

Wie nog denkt dat iedere knuppel met twee draaitafels en een mengpaneel een goede dj kan worden, heeft het bij het verkeerde eind. Een dagje rondlopen op Dutch DJ-Day zaterdag in Amsterdam leert dat de dancewereld keihard is, de concurrentie moordend en zakelijk instinct onmisbaar.

Dutch DJ-Day is een onderdeel van het Amsterdam Dance Event, een vakbeurs en clubfestival dat van woensdag tot en met zaterdag in de hoofdstad plaatshad. Aspirant-dj's konden zich voor een dagje laven aan succesverhalen van top-dj's, al hun vragen stellen en contacten leggen met belangrijke managers en platenlabels.

Techno-dj Steve Rachmad (35), een gevestigde naam in de Nederlandse scene, heeft te doen met de nieuwe generatie. Rachmad: ,,De concurrentie is zoveel groter dan toen ik begon in de jaren tachtig. Vroeger wilde elk jongetje brandweerman worden, nu dj''. Terwijl hij praat worden twee demo-cd's in zijn handen gedrukt. Rachmad bedankt de jongen vriendelijk maar vertelt daarna dat hij maar weinig toekomt aan het luisteren ervan. ,,Bovendien zit er zelden iets goeds tussen.''

Moedeloos
Stefan Zwets (27), degene die hem de cd gaf, wordt er een beetje moedeloos van. ,,Aan die cd heb ik wel een maand gewerkt. Het is zo moeilijk om de juiste mensen te overtuigen. Vandaag probeer ik veel contacten te leggen, want alle belangrijke mensen binnen de dancewereld lopen hier rond.'' Het vinden van die mensen blijkt overigens nog niet zo gemakkelijk. Zwets: Ik weet niet hoe ze eruit zien, heel frustrerend''.

Bij de paneldiscussie 'Mijn track is af, wat nu', bespreken vier Nederlandse producers hoe je een liedje onder de aandacht van platenlabels en dj's brengt. Vele 'do's en de don'ts' passeren de revue. Wel doen: leer zoveel mogelijk cruciale mensen persoonlijk kennen en blijf geloven in jezelf. Niet doen: een technotrack naar een trancelabel sturen en platenlabels overladen met demo's.

Aprés ski
Mocht een dj-carrière na alle tips toch nog niet van de grond komen, dan biedt de Limburgse DJ-School wellicht uitkomst. Dj-Garry, die er les geeft in mixen en produceren, weet wel wat voor de 'net niet'- dj's: de opleiding tot party-jock. Garry: ,,Dan kom je terecht op après-ski feesten, dat is ook hartstikke leuk hoor.'' (ANP)