vrijdag, september 08, 2006

Dansen in munitiebunkers en vliegtuighangars


16 UUR BEUKEN OP Q-BASE

Vliegtuighangars, munitiebunkers en raketopslagloodsen. Ze vormen zaterdag 9 september het bizarre decor van Q-Base, een Nederlands dancefestival net over de Duitse grens op een oude RAF-basis.

Waar tijdens de koude oorlog nog talloze kernwapens lagen opgeslagen en in 1999 de laatste Britse militairen vertrokken, staan zaterdag 20.000 jongeren te dansen. Zwaargepantserde wapenopslagplaatsen en oude straaljagerhangars doen dienst als dansvloer. Party-organisatie Q-Dance wist de indrukwekkende locatie in Laarbruch, net over de grens bij Nijmegen, drie jaar geleden te claimen.

James Bond
Ibo Örgüt van Q-dance blijft zich verbazen over het tussen bossen verscholen terrein. ,,Het is alleen al geweldig om er rond te lopen. Alles werkt nog: de lichtmasten, de raketinstallaties. Het voelt alsof je zo een James Bond-film inwandelt."

De eerste editie - in 2004 - was 's nachts, die van 2005 overdag. Dit jaar zijn de twee versies gecombineerd. Dat betekent dat de muziek van de 85 dj's om 4 uur 's middags begint en pas om 8 uur 's ochtends ophoudt.

Afgelegen plek
Volgens Örgüt is het in Duitsland niet ongebruikelijk dat feesten zo lang duren. Duitsers kunnen wel tegen een stootje. Ook wat het geluidsniveau betreft wordt er een tandje hoger geschakeld. Örgüt: ,,We zitten op een afgelegen plek en veel speelt zich af in bunkers. Dus we kunnen er behoorlijk tegenaan. Duitse autoriteiten kijken er sowieso anders tegenaan dan Nederlandse. Het geluid mag achterlijk hard daar.''
(ANP)