vrijdag, november 04, 2005

Wannabe-dj's op het Amsterdam Dance Event


'ELK JONGETJE WIL DJ WORDEN'

Wie nog denkt dat iedere knuppel met twee draaitafels en een mengpaneel een goede dj kan worden, heeft het bij het verkeerde eind. Een dagje rondlopen op Dutch DJ-Day zaterdag in Amsterdam leert dat de dancewereld keihard is, de concurrentie moordend en zakelijk instinct onmisbaar.

Dutch DJ-Day is een onderdeel van het Amsterdam Dance Event, een vakbeurs en clubfestival dat van woensdag tot en met zaterdag in de hoofdstad plaatshad. Aspirant-dj's konden zich voor een dagje laven aan succesverhalen van top-dj's, al hun vragen stellen en contacten leggen met belangrijke managers en platenlabels.

Techno-dj Steve Rachmad (35), een gevestigde naam in de Nederlandse scene, heeft te doen met de nieuwe generatie. Rachmad: ,,De concurrentie is zoveel groter dan toen ik begon in de jaren tachtig. Vroeger wilde elk jongetje brandweerman worden, nu dj''. Terwijl hij praat worden twee demo-cd's in zijn handen gedrukt. Rachmad bedankt de jongen vriendelijk maar vertelt daarna dat hij maar weinig toekomt aan het luisteren ervan. ,,Bovendien zit er zelden iets goeds tussen.''

Moedeloos
Stefan Zwets (27), degene die hem de cd gaf, wordt er een beetje moedeloos van. ,,Aan die cd heb ik wel een maand gewerkt. Het is zo moeilijk om de juiste mensen te overtuigen. Vandaag probeer ik veel contacten te leggen, want alle belangrijke mensen binnen de dancewereld lopen hier rond.'' Het vinden van die mensen blijkt overigens nog niet zo gemakkelijk. Zwets: Ik weet niet hoe ze eruit zien, heel frustrerend''.

Bij de paneldiscussie 'Mijn track is af, wat nu', bespreken vier Nederlandse producers hoe je een liedje onder de aandacht van platenlabels en dj's brengt. Vele 'do's en de don'ts' passeren de revue. Wel doen: leer zoveel mogelijk cruciale mensen persoonlijk kennen en blijf geloven in jezelf. Niet doen: een technotrack naar een trancelabel sturen en platenlabels overladen met demo's.

Aprés ski
Mocht een dj-carrière na alle tips toch nog niet van de grond komen, dan biedt de Limburgse DJ-School wellicht uitkomst. Dj-Garry, die er les geeft in mixen en produceren, weet wel wat voor de 'net niet'- dj's: de opleiding tot party-jock. Garry: ,,Dan kom je terecht op après-ski feesten, dat is ook hartstikke leuk hoor.'' (ANP)