vrijdag, februari 03, 2006

Tussen de groten der aarde... op trancegebied


DE LANGE WEG NAAR SUCCES ALS TRANCE-DJ

“Wat? Een grotere versterker kopen? De buren worden nu al gek van mijn muziek”, reageert een van de deelnemers aan de Trance Masterclass op een tip van professioneel tranceproducer Bastian. Twintig uitverkoren trance-fanaten mochten donderdagmiddag hun tracks laten keuren door bekende dj’s die volgende week op Trance Energy staan.

De weg naar de top in tranceland is lang en zwaar, zo blijkt tijdens de masterclass in het Amsterdamse Studio 80. De hobbels kunnen in allerlei vormen komen. Bij de een worden grootse ambities gestuit door zeurende buren, bij de ander liggen platenmaatschappijen dwars. Maak je muziek die op dit moment populair is, dan ben je niet origineel genoeg. Maak je iets origineels, dan is het ineens weer ‘te moeilijk’ voor gevestigde platenbonzen.

Gekraakt door de jury
“Optreden op Trance Energy is echt een droom voor me”, vertelt Ruben de Ronde een beetje sip, nadat zijn lekker in het gehoor liggende track gekraakt is door de jury. De kritiek van Ronald van Gelderen, die volgende week wél op het feest geprogrammeerd staat, is vrij hard. “Er zat geen verhaal in de plaat. Hij mist een eigen identiteit, een spanningsveld.”

De Ronde: “Jammer dat ze niet zo enthousiast zijn. Maar ik ben wel blij dat ik hem nu eens echt aan professionals heb laten horen. Ik treed regelmatig op en deze plaat doet het goed op de dansvloer. Maar ja, hij is niet in een studio van 100.000 euro gemaakt, misschien dat dat ook wel wat uitmaakt.”

Dit kan echt niet meer
Gelukkig voor de jonge producer wordt de productie van de volgende kandidaat nog harder aangepakt. “Deze sound was vijf jaar geleden populair, hier kun je echt niet meer mee aankomen. Bovendien is het een cover van een andere plaat, erg jammer”, vertelt dj Ernesto.

Toch is er ook positieve kritiek. “Je kunt in ieder geval piano spelen, zegt dj Cor Fijneman met een lach tegen een ‘cursist’ na het horen van een melodieus stukje uit een matig afgewerkt liedje.” Want als er iets is, wat de gevestigde dj’s op deze dag niet willen doen, is het wel nieuw talent ontmoedigen. Voor elk probleem hebben ze wel een oplossing. Zelfs voor lastige buren. Fijneman: “Je hóeft het volume niet op tien te zetten om van je muziek te genieten.” (ANP)