dinsdag, januari 31, 2006

Dj Jean valt níet op 16-jarige meisjes


'IK BEN ROCK & ROLL IN HART EN NIEREN'

“Het is me te stil hier, ik kan hier niet aarden.” Dj Jean (37) kijkt beteuterd uit het raam van zijn penthouse in Almere. Hij heeft alweer genoeg van het luxe appartement dat het ‘rustpunt’ in zijn hectische leven had moeten zijn. Jean, een van de hoofdacts op Trance Energy op 11 februari, verhuist binnenkort samen met zijn Ferrari weer naar het bruisender Amsterdam.

De housedj, al twintig jaar in het vak, is in bijna alles het tegenovergestelde van de huidige dj-top van de wereld. Terwijl dj’s als Tiësto en Armin van Buuren na optredens via de achterdeur naar hun hotel vervoerd worden, duikt Jean na zijn sets de feestende massa in. En in tegenstelling tot de vaste relaties van de eerste twee, kleeft aan Jean het beeld van notoire vrouwenverslinder. Jan Engelaar, zoals hij in het dagelijkse leven heet, pakt zijn vak heel anders aan dan de nieuwe generatie plaatjesdraaiers.

Onderdeel van nachtleven
“Ik ben rock&roll in hart en nieren, dat kun je volgens mij van veel anderen niet zeggen. Die gaan na een optreden hup naar vrouw en kinderen. Daar is niks mis mee, maar dat is aan mij niet besteed. Ik ben onderdeel van het nachtleven, dat wereldje past mij als een maatpak. Ik ben een vrijgevochten type.”

Maar zijn imago als liefhebber van jonge vrouwen wil hij toch wel even nuanceren. Zeker nu hij verwoede pogingen doet om zijn weggelopen vriendin te heroveren. “Dat verhaal in Nieuwe Revu heeft me echt boekingen gekost”, vertelt hij. Een paar jaar geleden trok het blad een week met hem op aan de Spaanse kust en beschreef hem uiteindelijk als een pervers mannetje dat alleen maar achter jonge vrouwen aanzat. Dat kwam hard aan. “Dat beeld klopte van geen kanten, ik val helemaal niet op meisjes van 16. Ik kies mijn vriendinnen doorgaans ruim boven de twintig uit.”

Foute imago
Toch is zijn ‘foute’ imago niet helemaal uit de lucht gegrepen, bekent hij. “Ik heb het ooit zelf in gang gezet. Ik draaide onder meer op de beruchte gaynight in de Amsterdamse IT. Na een tijdje bleek ik tot mijn schrik bekend te staan als gay-dj. Om te bewijzen dat ik hetero was, ging ik toen met zoveel mogelijk meisjes zoenend op de foto. Maar dat liep een beetje uit de hand”, zegt hij lachend.

Steeds meer dj’s draaien hun muziek van cd of laptop. Vinylfanaat Jean vindt het een jammerlijke ontwikkeling. “Je hoeft geen ‘skills’ meer te hebben. Vroeger moest je reputatie opbouwen door week in week in clubs te draaien. Nu scoor je één hit en sta je vervolgens op alle feesten. Mensen die technisch gezien vrij weinig kunnen worden op een voetstuk gezet. Zelfs soapsterren worden dj”, verzucht Jean. “Ze kunnen veel van me zeggen, maar technisch gezien sta ik aan de top van Nederland.”

Tiësto nadoen voor de spiegel
Toch heeft ook Jean zich moeten aanpassen aan de veranderde rol van de dj. Vroeger stond hij anoniem in een hoekje, tegenwoordig staan de spotlights op hem gericht. En verwacht het publiek opzwepende gebaren. Voor een dj van de oude stempel als Jean valt de popsterrenstatus hem zwaar. “Sinds Tiësto probeer ik ook een beetje jolig uit de hoek te komen. Ik heb zelfs voor de spiegel zitten oefenen hoe ik op Trance Energy mijn handen in de lucht moet gooien, haha.” (ANP)

maandag, januari 16, 2006

Viva la revolución!, ook in de dj-wereld


NOOIT MEER SJOUWEN MET PLATENKOFFERS

Nieuwe apparaten maken het werk van dj’s steeds leuker en makkelijker. Dj Kiwi (27) draait zaterdag in de Winkel van Sinkel met Final Scratch, een revolutionair systeem dat het zeulen met tientallen platen overbodig maakt.

Techno-dj Kiwi neemt naar optredens maar twee kleine koffertjes mee. De een met een laptop en twee platen, de ander met een Final Scratch kastje en een boel kabels. Samen zijn die echter goed voor maar liefst 300 uur non-stop muziek of 700 vinylplaten.

Speciale platen
Het systeem is vrij simpel. Op de draaitafels komen twee speciale platen te liggen. Daarop staan in plaats van muziek een soort tijdcodes. De draaitafels zijn via het kastje aangesloten op de laptop, waar duizenden muziekbestanden op staan. Dat systeem zorgt ervoor dat de muziekbestanden op de laptop gelijklopen met de plaat.

Vervolgens kan de dj naar hartelust de plaat duwen, trekken en scratchen alsof het een gewone vinylplaat is. Kiwi begon er een jaar geleden mee en was meteen verkocht. “Omdat je veel meer muziek bij je hebt, kun je ook veel beter inspelen op het publiek. Je kunt totaal andere richtingen uitgaan. Vorige week stonden er veel Spanjaarden in de zaal. Toen heb ik ergens in mijn laptop een plaat met een Spaanse tekst gevonden. Ze gingen uit hun dak.”

Vrijheid
Voor Kiwi staat het systeem synoniem voor ongekende vrijheid. “Ik kan filmmuziek in mijn sets gebruiken, vooraf opgeslagen overgangen gebruiken, je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Ik hoorde laatst een verhaal over een Duitse dj. Op weg naar een optreden had hij twee uur vertraging. Tijdens het wachten op het vliegveld maakte op zijn laptop een mix en draaide die op het feest.”

Toch hebben nog veel dj’s moeite met de nieuwe ontwikkelingen. “In Berlijn merkte ik dat ze er niets van wilden weten, vinyl is heilig daar. Maar die strijd gaan ze verliezen, dat weet ik zeker. Stilstand is achteruitgang.” (UN)

dinsdag, januari 03, 2006

Duits dagje op Eurosonic

MIJN EUROSONIC-ONTMAAGDING

Eurosonic was leuk! Hieronder een paar sfeerimpressies van 24 uur lang feest in Groningen.


Corvus Corax in de Martinikerk: bombastisch, overweldigend, middeleeuws, koor, orkest, trommels en doedelzakken.






2Raumwohnung in Simplon: zangeres Inga op dreef, dikke pret, lieve liedjes, dikke beats, feest in de tent. Freie Liebe!





Westbam +Band: belabberde zang, slechte act, overmoedige Westbam, mislukte Prodigy-imitatie, maar daardoor ook: hilarisch.