zondag, augustus 24, 2003

Zon, strand en beats op Mysteryland


MYSTERYLAND WAARDIGE AFSLUITER ZOMERSEIZOEN

Met de tiende versie van het grootschalige dancefestival Mysteryland is er zaterdag een knallend einde gekomen aan een zomer die bol stond van de beats. Veertigduizend bontgekleurde feestgangers kwamen naar het Floriadeterrein om twaalf uur lang te dansen op de muziek van bijna honderd dj's.

Nooit eerder zijn er zoveel dancefeesten georganiseerd als dit jaar en raakten ze zo massaal uitverkocht. Dancevalley, Awakenings, twee Sensations en nu Mysteryland. Allemaal haalden ze het maximaal aantal bezoekers.

Wel 60.000 kaarten
"Er is een duidelijke verschuiving te zien qua muzikale interesse van het publiek", zegt Sander Groet (34) van ID&T, die zich al vanaf 1993 met Mysteryland bezighoudt. "Pinkpop en Lowlands raken niet uitverkocht. Wij wel. Volgens mij hadden we wel zestigduizend kaarten kunnen verkopen."

Het zou echter jammer zijn als Mysteryland uit zijn voegen zou barsten. Want op dit moment is het een van de hoogtepunten van de zomer. Voor elke dansfreak was er werkelijk wel een plek. De hardstylers hadden hun openluchtpodium, de electroliefhebbers een immense piramidevormige heuvel, de technomensen de Cocoon tent. En dan hebben we de helft nog niet gehad.

Duits feestje
Opvallend was het Duitse feestje dat tegen de middag op het hoofdpodium gegeven werd. Achter elkaar stonden technolegende Sven Väth, Timo Maas en Paul van Dyk geprogrammeerd. Vooral een speels draaiende Väth en trancekoning Van Dyk oogsten veel lof onder het publiek. Dat ondanks een fantasieloze en over het paard getilde MC, die tot vervelens in de microfoon bleef schreeuwen in de hoop het publiek verder op te jutten.

Voor Groet was 2003 het hoogtepunt in de tienjarige historie van het festival. Wat betreft muziek, grootte en aankleding was het volgens hem de beste editie. Hou het zo, zou een logische raad zijn aan de organisatie. Maar ID&T zou zichzelf niet zijn als het niet zou denken aan groei. Met de meerdaagse Duitse dancefestivals in zijn hoofd, is hij van plan om Mysteryland volgend jaar twee dagen te laten duren. "Wij willen het Lowlands van de dance worden. Meerdaags, met een camping erbij" zegt Groet. Daarbij vergeet hij dat Lowlands mede wegens haar expansiedrift aan charme heeft ingeboet. En wellicht daardoor ook aan kaartverkoop. (ANP)

maandag, augustus 18, 2003

Beetje hangen, beetje dansen, Lovefields


DANCE OP ZIJN LIMBURGS

Limburg heeft zich met het tweede Lovefields dancefestival op de kaart gezet van housend Nederland. Voor het tweede jaar hadden Extrema, Mojo en bureau Pinkpop de handen ineen geslagen voor het enige Limburgse dancefestival van formaat. Volgens Mojo kwamen er zondag tussen elf uur ’s ochtends en elf uur ’s avonds 12.000 mensen naar het Pinkpopterrein.

De invloed van de wegens ziekte afwezige Pinkpopbaas Jan Smeets was in Landgraaf duidelijk te voelen. De twee grote Lovefields-doeken naast hoofdpodium deden al erg aan Pinkpop denken, maar het waren vooral de Woodstock-elementen die alleen maar van Smeets afkomstig konden zijn. Een groot doek vol vredige teksten van bezoekers, een oproep tot liefde en respect en de vele bloemen moesten het aloude hippietijdperk doen herleven.

Relaxen in het gras
De bloemen deden eerder aan een begrafenis denken dan aan een feest en oproepen tot vredig gedrag, daar hebben de partygangers van nu weinig boodschap aan. Zij bepalen zelf wel met welke instelling ze naar een feest komen. Op Lovefields was dat een dansje, een biertje en een beetje relaxen op het gras. Buiten het verschil in muziek, eigenlijk niet wezenlijk anders dan op Pinkpop.

Het programma motiveerde nu ook niet direct om van de ene tent naar de andere te hollen. Behalve publiekstrekker dj Tiësto miste Lovefields vooral in vergelijking met andere Nederlandse dancefestivals grote namen of verrassende acts.

Dat er uiteindelijk toch 12.000 mensen op het festival afkwamen, is waarschijnlijk te danken aan de brede opzet die behalve dj’s, ook aan acrobatenacts, workshops beeldhouwen en een stille disco plaats bood. Limburg mag dan misschien niet genoeg werkelijke liefhebbers herbergen om een groots volledig dance-georiënteerd festival te doen uitverkopen, zin in een gezellig feestje hebben de zuiderlingen toch wel.Enkele buurtbewoners waren overigens minder gelukkig met de harde beats, die door de wind een woonwijk in waaiden. De politie kreeg een aantal klachten over geluidsoverlast, maar na diverse metingen bleek dat het de muziek ruim onder het toegestane niveau bleef. (ANP)