maandag, augustus 18, 2003

Beetje hangen, beetje dansen, Lovefields


DANCE OP ZIJN LIMBURGS

Limburg heeft zich met het tweede Lovefields dancefestival op de kaart gezet van housend Nederland. Voor het tweede jaar hadden Extrema, Mojo en bureau Pinkpop de handen ineen geslagen voor het enige Limburgse dancefestival van formaat. Volgens Mojo kwamen er zondag tussen elf uur ’s ochtends en elf uur ’s avonds 12.000 mensen naar het Pinkpopterrein.

De invloed van de wegens ziekte afwezige Pinkpopbaas Jan Smeets was in Landgraaf duidelijk te voelen. De twee grote Lovefields-doeken naast hoofdpodium deden al erg aan Pinkpop denken, maar het waren vooral de Woodstock-elementen die alleen maar van Smeets afkomstig konden zijn. Een groot doek vol vredige teksten van bezoekers, een oproep tot liefde en respect en de vele bloemen moesten het aloude hippietijdperk doen herleven.

Relaxen in het gras
De bloemen deden eerder aan een begrafenis denken dan aan een feest en oproepen tot vredig gedrag, daar hebben de partygangers van nu weinig boodschap aan. Zij bepalen zelf wel met welke instelling ze naar een feest komen. Op Lovefields was dat een dansje, een biertje en een beetje relaxen op het gras. Buiten het verschil in muziek, eigenlijk niet wezenlijk anders dan op Pinkpop.

Het programma motiveerde nu ook niet direct om van de ene tent naar de andere te hollen. Behalve publiekstrekker dj Tiësto miste Lovefields vooral in vergelijking met andere Nederlandse dancefestivals grote namen of verrassende acts.

Dat er uiteindelijk toch 12.000 mensen op het festival afkwamen, is waarschijnlijk te danken aan de brede opzet die behalve dj’s, ook aan acrobatenacts, workshops beeldhouwen en een stille disco plaats bood. Limburg mag dan misschien niet genoeg werkelijke liefhebbers herbergen om een groots volledig dance-georiënteerd festival te doen uitverkopen, zin in een gezellig feestje hebben de zuiderlingen toch wel.Enkele buurtbewoners waren overigens minder gelukkig met de harde beats, die door de wind een woonwijk in waaiden. De politie kreeg een aantal klachten over geluidsoverlast, maar na diverse metingen bleek dat het de muziek ruim onder het toegestane niveau bleef. (ANP)