donderdag, oktober 27, 2005

6 vragen aan ID&T's baas Duncan Stutterheim


‘IK WIL DAT OUDE RAUWE GEVOEL TERUG'

Van 27 tot en met 29 oktober staat Amsterdam in het teken van ’s werelds grootste dance-conferentie, het Amsterdam Dance Event (ADE). Overdag netwerken dj’s, managers en platenlabels zich helemaal suf, ’s avonds schotelen ze het uitgaanspubliek een ongekend aanbod aan feesten voor. Meer dan 300 dj’s en dertig clubs doen mee.

Één van de hoofdgasten op de conferentie is Duncan Stutterheim (34), directeur van Nederlands grootste partyorganisatie ID&T. In die functie is hij verantwoordelijk voor feesten als Sensation White, Mysteryland en Innercity, die stuk voor stuk meer dan 35.000 bezoekers trekken. AD peilde zijn mening over de stand van zaken in dance-land.

Waar staat Nederland in de dance-wereld?
“Op de eerste plek. We geven de grootste en meest professionele feesten en hebben de populairste dj’s. Als exportproduct is onze dance even groot als kaas. Vandaar dat ik met mijn bedrijf ook over de grenzen kijk. De Sensation White feesten die we dit jaar in Duitsland en België hielden, waren erg succesvol. Maar ook in andere landen zie ik nog talloze mogelijkheden.”

House bestaat nu 18 jaar. Heb je het gevoel dat het eindelijk serieus wordt genomen?
“Ik zag laatst een stuk in de krant waarin voor het eerst serieus werd ingegaan op alle muziekstromingen op Mysteryland. Dat deed me goed. Maar aan de andere kant: in het kader van het themajaar Amsterdam Danst zat ik in een kamer met instituten als het Concertgebouw. Dan merk ik toch dat de helft van die mensen tegen mijn inbreng is.”

Kun jij Dj Tiësto even terug op aarde zetten?
“Het is alleen nog maar: ik, ik, ik. Hij wil alleen nog maar solo optreden, waar ben je dan mee bezig? Hij heeft dit jaar niet één keer op een normaal feest met andere dj’s gestaan, denkt alleen maar aan zichzelf. Zo vergeet hij waar hij groot mee is geworden. We moeten met zijn allen de dancescene gezond houden, daar heeft hij ook een rol in.”

Op Innercity moest je eenrichtingsstraten invoeren om 45.000 mensen in goede banen te leiden. Is dat nog leuk?
“Nee. We gaan dan ook veel veranderen. Innercity wordt dit jaar half zo groot en een evenement met vooruitstrevende muziek. Dat wil zeggen: meer urban en progressive house en minder trance. Vorig jaar moesten we gratis kaarten weggeven om de boel een beetje vol te krijgen. Toen werd maar weer eens duidelijk: je bent zo succesvol als je laatste feest. Mensen vonden het niet meer leuk.”

Het afgelopen jaar kenmerkte zich door mislukkingen. N-Joy, ID&T Radio, mobiele telefoons…
“ID&T was een soort monster geworden. We hebben op het randje van een faillissement gestaan. Dat heeft me wakker geschud. We hebben al die dingen afgestoten. Dance zal nooit mainstream worden, daar ben ik wel achter gekomen. We gaan terug naar onze ‘core business’, namelijk: goede feesten geven. Dat oude rauwe gevoel wil ik terug.”

Jullie betalen gevestigde dj’s tienduizenden euro’s voor een paar uur plaatjes draaien. Kun je dat geld niet beter aan nieuw talent besteden?
“Grote dj’s zijn belangrijk maar niet onmisbaar. Dat moeten ze beseffen. Als ze nog duurder worden, dan gaan we op zoek naar andere. Wat betreft nieuw talent: sinds juli financier ik een heel ambitieus project: Studio 80, aan het Rembrandtplein. Daar krijgen nieuwe dj’s en stijlen de kans om zich vanuit de underground te ontwikkelen.” (AD)

Lees ook interviews met de directeur van het Amsterdam Dance Event en met Extrema's ex-topman Sander van der Sluis

donderdag, oktober 20, 2005

Interview met directeur Amsterdam Dance Event


HET ADE IS EINDELIJK 'S WERELDS GROOTSTE

“Als er een uit de drek getrokken Russisch strijkorkest komt, dan gaat de gemeente meteen akkoord. Maar bij dance, ho maar. Dan gaan de voorhoofden fronsen en de wenkbrauwen omhoog. Moet ik ze weer gaan overtuigen dat het de belangrijkste nieuwe culturele stroming is. Daar word ik soms zo moe van.”

Richard Zijlma (38), namens stichting Conamus organisator van het Amsterdam Dance Event (ADE), lucht even zijn hart. Ambtenaren overtuigen van de culturele meerwaarde van dance blijkt geen sinecure. Maar na jaren van onderhandelingen is er eindelijk goed nieuws. De gemeente Amsterdam geeft voor het eerst financiële steun aan het evenement. Inkomsten uit het toerisme gaven de doorslag. De tiende editie van het ADE trekt immers 1500 professionele deelnemers naar Amsterdam, zorgt voor 400 artiesten in de clubs en bewerkstelligt zo een enorme toeloop van publiek.

Nachtelijk festival
Het ADE, 26 tot en met 29 oktober, bestaat uit twee delen. Het ene deel is een professionele conferentie die zich overdag in Felix Meritis afspeelt, waarbij alle belangrijke platenlabels, boekingskantoren en managers uit de dancewereld elkaar kunnen ontmoeten. Het tweede deel is een groot nachtelijk festival in bijna dertig clubs dat woensdag begint met de prijsuitreiking voor de beste dj’s van 2005 en zondagochtend eindigt wanneer de laatste beats wegsterven.

Sinds dit jaar durft Zijlma ervoor uit te komen, het ADE heeft de concurrerende conferenties in Barcelona (Sonar) en Miami (Winter Music Conference) definitief op een achterstand gezet. Zijlma: “Je ziet het aan de kwalititeit van de deelnemers. Alle belangrijke spelers op de dance-markt zijn aanwezig. In Miami wilden ze een paar jaar geleden onder geen beding met ons samenwerken, nu hebben ze het nakijken. Nederland heeft vandaag de dag niet alleen de populairste dj’s maar ook de grootste dance-conferentie van de wereld.”

Dutch Dj-Day
Voor sommige bezoekers telt alleen dag drie, de zaterdag. Dan is het namelijk Dutch Dj Day, de dag waarop ambitieuze aspirant-dj’s de kunst af mogen kijken bij hun professionele collega’s. Topartiesten als Dave Clarke, Ferry Corsten en Derrick May geven workshops in techniek en geven hun oordeel over de meegebrachte amateurproducties.

Zijlma: “De artiesten doen dat op vrijwillige basis. Voor jonge dj’s is het natuurlijk te gek. Ze kunnen tips vragen aan hun helden, die normaal gesproken ver weg op een podium staan. Ik vind dat echt één van de leukste onderdelen. Daar komt tot uiting wat het ADE wil zijn: inspirerend.” (ANP)

Lees ook interviews met ID&T's topman Duncan Stutterheim en met Extrema's ex-topman Sander van der Sluis