zondag, november 28, 2004

Psytrancers zijn lief voor elkaar


BENEFIETFEEST NA BRAND LEVERT 3000 EURO OP

Het benefietfeest voor de slachtoffers van de brand op een illegale houseparty in Amsterdam twee weken geleden, heeft afgelopen nacht 3000 euro opgeleverd. Het geld zal worden besteed aan brandwondenslachtoffers en aan de begrafenis van Mounir Benyahia (27), die bij de brand om het leven kwam.

Met ruim 300 betalende bezoekers noemde organisator Mark van Westervoort (31) het feest in de Zaanse discotheek de Waakzaamheid een succes. Volgens hem toont het de saamhorigheid die binnen de psytrance-scene leeft. De slachtoffers van de brand waren niet of onvoldoende verzekerd voor ziektekosten. Met de drieduizend euro en het geld dat is binnengekomen op een speciaal geopende rekening kan de financiële pijn gedeeltelijk worden verzacht.

Aankleding illegaal feest
De Waakzaamheid was voor de gelegenheid zoveel mogelijk aangekleed als het decor van een illegaal psytrancefeest. Met grote doeken vol fluoriserende tekeningen en hangende kunstwerken werd een aardige imitatie neergezet van de ondergrondse werkelijkheid.
Samen met twee krakers kwam Van Westervoort afgelopen maandag en een psytrance-dj op het idee voor een benefietfeest. De dag erop was alles al geregeld. Een Zaanse rockgroep en enkele dj’s werkten belangeloos mee aan het feest evenals de Waakzaamheid, die voor de gelegenheid geen zaalhuur in rekening bracht.

Van Westervoort, in het dagelijkse leven grafisch ontwerper, is zelf fervente bezoeker van undergroundfeesten. Hij zegt sinds zijn 17e al een feest of vijftig te hebben bezocht. Na het drama aan de H.J.E. Wenckebachweg ziet hij de toekomst voor de scene donker in. “Ik geloof niet dat mensen in de komende tijd nog illegale feesten zullen geven. De mensen die ik erover spreek, zeggen allemaal dat het voorlopig afgelopen is. Ik zou er zelf ook mijn vingers niet aan willen branden."

Lieve mensen
"Dat is erg jammer, want het is een wereldje met lieve mensen en gezellige feesten. Misschien hebben we met dit feest wel een drempel voor het geven van nieuwe feesten weggehaald. Dat zou mooi zijn. Overigens denk ik dat het fenomeen van illegale psytrancefeesten op den duur nooit helemaal uit te roeien is.” (ANP)