maandag, november 15, 2004

Illegale feestjes zijn leuk, maar niet zonder gevaar...


DANCE-SCENE SCHRIKT WAKKER VAN DODE OP ILLEGALE PARTY

De dood van een dertigjarige man op een illegale houseparty in Amsterdam, heeft afgelopen weekeinde een schok teweeggebracht in zowel de ondergrondse als de commerciële dance-scene. Reacties van partyorganisaties en partygangers geven aan dat er iets moet gebeuren om ongelukken als de brand van zaterdagnacht in de toekomst te voorkomen.

Op websites als goatrance.net, een verzamelplaats voor bezoekers van goatrance-feesten zoals dat van afgelopen weekend, reageren bezoekers verslagen op het drama. In meer dan zeshonderd berichten naar aanleiding van het voorval wordt medeleven betuigd maar ook kritiek geuit op de organisatie. Er waren nauwelijks brandblussers aanwezig en er was maar een kleine uitgang beschikbaar waardoor iedereen zich een weg naar buiten moest wurmen.

Discotheken zijn te duur
Volgens Real Maes (36) van Stichting Legalize, die zelf afgelopen mei nog een illegaal feest gaf in het Amsterdamse pakhuis Afrika, zijn commerciële feesten geen alternatief voor de mensen die op freeparties afkomen. Maas: “Deze feesten worden opgezet omdat discotheken te duur zijn. Bovendien wordt je op reguliere feesten vaak geweigerd als je ook maar een beetje anders uitziet dan de rest. Met dreadlocks en fleurige kleding kom je niet langs de portiers.”

Woordvoerder Anthony van der Klis van Koninklijk Horeca Nederland vindt dat flauwekul. Van der Klis: “Er zijn plekken zat waar kleinschalige feesten gehouden kunnen worden. Wij kloppen al jaren aan bij gemeenten om illegale feesten tegen te gaan. Normale organisatoren moeten zich aan veiligheidseisen houden, deze mensen dus ook.”“Wat is nou belangrijker: je veiligheid of geld?”, vraagt ook Rob Bout van United Dance Company (UDC) zich af. UDC geeft is onder meer verantwoordelijk voor het massa-festival Dance Valley. Bout: “Voor de prijs die wij vragen, krijg je ook wat terug. We geven veel geld uit om allerlei vergunningen te krijgen. Die krijg je pas als alles veilig is.”

Creatieve vrijplaatsen
De Belangenvereniging Dance (BVD) ziet de oplossing in het creëren van meer creatieve vrijplaatsen in Nederland. Volgens voorzitter en oprichter van de BVD Jurriaan Bakker (28) is het voor kleine organisaties moeilijk om voet aan de grond te krijgen tussen de grote jongens als ID-T en UDC. Bakker: “Door freeparties keihard te verbieden, wordt alle creativiteit de kop ingedrukt. Je moet als regering juist alternatieven presenteren.”

Dit is het moment voor structurele initiatieven vanuit de overheid, is ook de mening van Rael Maes. Maes: “Als gemeenten een paar plekken beschikbaar stellen waar we dit soort feesten kunnen houden, dan kunnen we samen met de brandweer de veiligheidsaspecten doornemen. Want wij vinden het ook belangrijk om veilig te feesten.” (ANP)