zondag, mei 11, 2003

Tiësto in het Gelredome, en leuk dat het was!


DE DAG DAT DE DJ POPSTER WERD

"Dit wordt het hoogtepunt van mijn leven", kondigde dj Tiësto enkele uren voor zijn optreden in het Arnhemse Gelredome aan. In de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 mei begon de Bredase dj even na middernacht aan zijn acht uur durende solo-optreden. Op meerdere fronten leverde Tijs Verwest, zoals zijn echte naam luidt, noviteiten voor de danswereld. 'S werelds eerste solo-stadionconcert voor een dj, een gage van ruim 70.000 euro en de eerste nachtontheffing voor het Vitesse-stadion.

Toen organisator ID&T met het idee kwam, voelde de trance-dj er aanvankelijk weinig voor om in het Arnhemse stadion zijn plaatjes te gaan draaien. Een halflege zaal was naar zijn inzien geen prettig vooruitzicht. Zijn fans dachten er anders over. Toen hij overstag was gegaan, verliep de kaartverkoop voorspoedig. Een maand voor het optreden waren de 25.000 beschikbare kaartjes verkocht. Even na twaalven, niet toevallig precies aan het begin van de live-uitzending van Radio 3, ging de veelvoudige winnaar van dance-awards van start met een melodieuze introductie van de avond vol dancebeats.

Middelpunt van alle aandacht
"Ladies & Gentlemen, the moment we have al been waiting for... one dj, 25.000 people", roept de man, die de verschillende gastoptredens van vanavond zal aankondigen. Uit het donker staat Verwest op en tracteert zijn publiek op harde bassen. Om hem heen is een gigantische ronde lichtgevende stellage gebouwd, die ervoor zorgt dat hij de hele avond het middelpunt zal zijn van alle aandacht.

Om de avond niet al te eentonig te maken voor de massa bezoekers, een doorsnee dansfeest kent toch al snel minstens tien verschillende dj's, heeft Tiësto verschillende gasten uitgenodigd. Een van de eerste gastoptredens gaat niet helemaal zoals Verwest het waarschijnlijk verwacht had. Een vijftienkoppige Braziliaanse band met percussie en trompetten krijgt de ritmes niet strak, waardoor het publiek als een zoutpilaar blijft staan. Vijftien minuten later, na een vertwijfeld applausje van het publiek, neemt de in een Braziliaans sportshirt geklede Tiësto de muziek weer over.

Daverend applaus
Enkele uren later is zanger Dinand van de Nederlandse rockband Kane aanzienlijk succesvoller in het veroveren van de massa. Een houseversie van Kane's hit 'Rain on me' krijgt een daverend applaus. Een rockzanger die een uitstapje maakt richting dance wordt blijkbaar erg gewaardeerd door het publiek, dat in leeftijd varieert tussen 18 en 30 jaar oud.

Vooraf zei Verwest dat er elk kwartier een hoogtepunt zou komen. Dat aantal is wellicht aan de hoge kant, maar aan de reacties van het publiek valt af te leiden dat een groot solo-optreden van een diskjockey succesvol kan zijn. Hoofdredacteur Stip van ID&T Magazine is stelliger: "Dit is de dag zijn dat de dj popster werd.'' (ANP)