vrijdag, november 26, 2004

Extrema-man begint hippie-initiatief


EX-TOPMAN DANCE-ORGANISATIE RICHT PARTIJ OP

Sander van der Sluis (34), ex-directeur van de Eindhovense party-organisatie Extrema, begint in januari een politieke partij.

Onder de naam Een zeteltje moraal wil hij bij de landelijke verkiezingen van 2007 minstens één zetel in de Tweede Kamer veroveren. Van der Sluis wil met zijn partij de Haagse cultuur van oneliners en dubbele agenda’s blootleggen en parlementariërs een spiegel voorhouden.

Culturele tweespalt
Tussen nu en 2007 moet via het platform 'Een zeteltje moraal' een dusdanige basis zijn gelegd voor een partijprogramma, dat er genoeg stemmen binnengehaald kunnen worden. Van der Sluis richt zich onder meer op kiezers die zijn teleurgesteld door de huidige culturele tweespalt in Nederland en op zoek zijn naar nuancering.

Van der Sluis: “In oneliners schuilen geen oplossingen. De LPF is een drama geworden. Dat er zoveel mensen achter Wilders aanlopen, geeft mij het signaal dat we met zijn allen helemaal niet zo mondig zijn als we denken. Die man heeft zijn punt inmiddels wel gemaakt. Als hij voor een stabiel Nederland is, dan moet hij maar eens ophouden met die eenmansactie.”

Vercommercialisering dancescene
Dit voorjaar trok de Limburger zich na elf jaar terug uit de dance-wereld, omdat hij zich niet kon vinden in de vercommercialisering van de feesten. “Ik heb vanaf het begin feesten georganiseerd met de gedachte: ik wil mensen betoveren, harten openen, om er vervolgens iets goeds in te stoppen. Om op die manier bij te dragen aan een betere, open samenleving.
Helaas is de commercie toch met de dance-cultuur aan de haal gegaan.”

Als de zetel er straks blijkt te komen, dan is het niet vanzelfsprekend dat Van der Sluis er zelf op gaat zitten. “Ik blijf liever op de achtergrond. Daarom lijkt me een functie van partijvoorzitter beter dan die van lijsttrekker. Maar als er geen alternatieven zijn, dan ga ik het zelf doen.” Van der Sluis heeft het liefst een filosoof op het Haagse pluche. “Iemand die zijn spreektijd gebruikt om mensen een spiegel voor te houden. Iemand die soms zegt: is het wel slim om het zo te doen? Er wordt zoveel besloten over zaken waar wetenschappers het helemaal nog niet eens zijn.”

Kritische opmerkingen over de haalbaarheid van zijn plannen brengen Van der Sluis niet van zijn stuk. “Ik ben gewend om te werken vanuit mijn hart. Dat is tot nu toe altijd goed gegaan. Óf ik ben straks verschrikkelijk gelukkig met die zetel, óf ik druip af met 8000 stemmen. Dan zie ik wel weer verder. (ANP)

Lees ook interviews met de ID&T's Duncan Stutterheim en de directeur van het Amsterdam Dance Event