donderdag, mei 26, 2005

Maatpakken praten over dance, tis wat


"DANCE IS MEER DAN PILLENSLIKKENDE JONGEREN"

Het was een ongewone combinatie van mensen in het Utrechtse Mediaplaza, afgelopen donderdag. Een legertje ambtenaren met stropdas ging om de tafel met de belangrijkste spelers uit de Nederlandse dance-wereld. Via powerpoint-presentaties en zaaldiscussies kwamen beide partijen in een hypermoderne setting nader tot elkaar.

Want ondanks het grote aanbod aan professioneel georganiseerde dance-evenementen zijn veel gemeenten nog steeds huiverig voor het toestaan van houseparty’s. Dat is nergens voor nodig, vond de Belangen Vereniging Dance (BVD), en organiseerde daarom samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Jaarbeurs het congres ‘De meerwaarde van dance’

Onwetendheid
“We willen vandaag bij beleidsmakers de onwetendheid over dance wegnemen. Er heerst nog steeds een beeld van pillenslikkende jongeren, terwijl dance zoveel meer inhoudt. Het kan ook geld in het laatje brengen en een gemeente op de kaart zetten.” De gemeente Rotterdam bleek dat laatste principe al een tijdje te hanteren. Voor de Fast Forward Dance Parade, de jaarlijks terugkerende stoet trucks met dj’s en feestvolk, verleent de gemeente alle medewerking. Want door dit soort initiatieven heeft de maasstad volgens Monica Huibers van Rotterdam Festivals een heel ander imago gekregen.

Was er lang het beeld van een rauwe havenstad, nu staat Rotterdam bekend als cultuurstad. Bovendien brengt evenement, dat afgelopen jaar 400.000 bezoekers trok, ook nog een flinke smak geld in het laatje van de gemeente. “Wij kijken liever naar de mogelijkheden dan naar de problemen”, aldus Huibers. Vanwege de positieve inspanningen mocht de gemeente Rotterdam naar huis met de Smily, de prijs van de BVD voor de meest dance-vriendelijke gemeente.

Drugsgebruik
CDA-Tweede-Kamerlid Algra, uitgenodigd als verdediger van het zero-tolerance-beleid, had daar geen boodschap aan en keek liever naar de problemen. Met name die van het drugsgebruik, waar hij faliekant tegen is. Dat de problemen met drugsgebruik op dance-evenementen volgens cijfers van het Trimbos instituut minimaal zijn, bracht hem niet van zijn stuk. Algra: “Ik moet bekennen dat er op de feesten weinig drugsincidenten plaatsvinden, maar ik vind de nadelen nog altijd veel groter dan de voordelen. Wat mij betreft voegen deze evenementen niks toe aan het culturele aanbod.”

Tweede-Kamerlid Boris van der Ham, sinds een bezoek aan het grootschalige feest Sensation White het politieke boegbeeld van de dance-wereld, zag het anders. Volgens hem zitten het probleem meer in de hoofden van politici dan in de feiten. Volgens de D66-er zorgt alcoholgebruik in café’s voor veel meer overlast dan houseparty’s. Ook Thom Ummels van de Stichting Stadspromotie Almere nam het op voor de dance-wereld. Ummels: “Ik heb nog geen burgemeester of ambtenaar meegemaakt die niet blij wegging van een dance-evenement. Dat zegt mij genoeg.” (UN)