dinsdag, mei 03, 2005

Lupo naar de top, deel 2


'WE WILLEN WETEN WAT WE FOUT DOEN'

Op weg naar de doorbraak volgt het Utrechts Nieuwsblad maandelijks het wel en wee van de Utrechtse gitaarpopband Lupo. Aflevering 2. Geen reactie op de clip maar wel interesse van een platenmaatschappij.

“Misschien hebben we te weinig blote vrouwen in onze clip”, zegt gitarist Ward lachend, als hem gevraagd wordt waarom Lupo van MTV geen reactie op de gestuurde muziekvideo heeft gekregen. “Tja, we hebben de single gestuurd, een paar keer gebeld en gemaild, maar er komt geen reactie. Dat is de bittere werkelijkheid.” Op muziekzender The Box wordt een andere tactiek losgelaten. Ward: “Daar gaan we naar de balie en vragen we wie er over de clips gaat. Als we de onze in zijn handen hebben gedrukt, kan hij achteraf in ieder geval niet zeggen dat hij hem niet gekregen heeft. Het maakt al bijna niet uit wat voor reactie we krijgen, áls we er maar een krijgen. We willen weten wat we fout doen en hoe het beter kan.”

Aan een ander front was er deze maand goed nieuws voor Lupo. Bij een grote Nederlandse platenmaatschappij (uit angst té enthousiast over te komen, wil de band de naam nog niet prijsgeven) is de demo goed ontvangen. Tegen alle verwachtingen in, heeft er zelfs iemand teruggemaild dat hij naar een optreden wil komen kijken. Dat stond voorlopig eventjes niet op het programma, dus nu is het stress. Zanger Arthur: “Dit hebben we nog nooit meegemaakt. We zijn nu als gekken aan het bellen, op zoek naar een zaaltje waar we snel kunnen optreden. Over een paar weken gaat iedereen op vakantie dus we hebben haast.”

Als we maar gehoord worden
Wat een platenlabel zo belangrijk maakt is niet zozeer het uitbrengen van een cd, als wel de grotere optredens die daaruit voortvloeien. Want met de verkoop van cd’s kom je er tegenwoordig niet meer. Arthur: “We hebben van het liedje Irene vijfhonderd singles laten drukken, maar we hebben er pas vijftig verkocht. Wat mij betreft maakt het niet meer uit of onze liedjes gekocht of gedownload worden. Als we maar gehoord worden.”

Zoals het met de Utrechtse band GEM is gegaan, dat zou Ward wel zien zitten. “Die band is echt goed bezig. Ik heb ze een paar keer gezien, ze spelen een zaal echt plat. Van de eerste tot de laatste noot blijft het boeiend. Die gasten staan avond aan avond op het podium, ze hebben zelfs in New York opgetreden. En wat belangrijk is: ze zijn er op eigen kracht gekomen in plaats van dat ze gehyped zijn. Gewoon stug blijven doorspelen, zo willen wij er ook komen.”

Niet zo voorspelbaar
Qua fans begint zich langzaamaan een vaste schare te vormen. Wanda (21), huisgenoot van zanger Arthur, heeft de band al vijf keer gezien en is nog steeds even enthousiast. Wanda: “Ik luister zelf veel naar The Doors en Velvet Underground. Lupo lijkt daar wel wat op. Hun muziek is spannend en niet zo voorspelbaar als veel andere bands. Ik vind het een verfrissende mix van muziekstijlen. Noem me trouwens geen groupie, want ik ben in de eerste plaats fan van de muziek. Dat het aardige jongens zijn is mooi meegenomen.” (UN)

Lees ook deel één, drie en vier