zaterdag, augustus 27, 2005

Zwaar relaxen op Zinin Festival


DANSEN, CHILLEN EN SPELEN OP ZININ

“Zo. Daar zitten we dan”, zegt singer-songwriter Belker met een glimlach. In een vrachtbusje van acht vierkante meter bevinden zich een zanger, twaalf toeschouwers, een tapijt en een schemerlamp. Een intiemere setting voor een concert bijna niet te bedenken. Op minder dan een halve meter afstand van zijn gehoor vertolkt de zanger zijn gevoelige Nederlandstalige liedjes. Iedereen luistert ademloos.

Met Stage D ging het Utrechtse popfestival Zinin afgelopen zaterdag terug naar de basis van muziek. Optredens zonder versterking en zonder podium. Het mini-podium was in al zijn eenvoud misschien wel de leukste plek op Zinin. In zijn streven naar exclusiviteit trok Zinin dit jaar alles uit de kast op het Smakkelaarsveld.

Rode loper
Bij binnenkomst over een rode loper is er werkelijk niets meer dat herinnert aan de junks die er normaliter rondhangen en de rotzooi die er meestal ligt. Het terrein is tot in de puntjes aangekleed. In de vijver liggen plastic bloemetjes die lichtgeven, aan de waterkant staan strandstoelen en een groot terras. Er is zelfs bediening aan tafel.

Op een verhoogd plateau, dat uitkijkt over het busstation, is het helemaal goed toeven. Langslopend publiek aan de andere kant van het hek kijkt nieuwsgierig omhoog en ziet tientallen mensen zich amuseren, maar krijgt geen glimp te pakken van het festival. De een kijkt jaloers omhoog, de ander blijkt té benieuwd en maakt rechtsomkeert om een kaartje te kopen.

Gimmicks
Zinin is een popfestival, maar eigenlijk ook weer niet. Zoals Lowlands zich met allerlei gimmicks onderscheidt van Pinkpop, verschilt Zinin van bevrijdingspop. De muziek is de hoofdmoot, maar de aankleding en de sfeer zijn minstens zo belangrijk. En er is plek voor gekke dingen.

Neem nu het Car Park, waar de hele dag lang een rij stond. Een auto als joystick. Vanuit de auto kijk je naar een wit scherm waarop computerbeelden worden geprojecteerd. Je kunt wel zes computerspellen spelen door te sturen, de knipperlichten aan te zetten of te remmen.

Geschift
Sensoren die buiten de auto staan opgesteld, reageren op de autolichten en bedienen zo het spelletje. En om het helemaal geschift te maken kun je een flipperspel spelen door de deuren open en dicht te doen.

O ja, er was ook nog muziek op Zinin. Je zou het haast vergeten, maar popliefhebbers kwamen prima aan hun trekken met Utrechtse en buitenlandse bands die uiteenliepen van rock tot drum ’n bass tot verstilde gitaarmuziek. Algemene conclusie: zin in augustus 2006! (Ons Utrecht, foto Anna van Kooij)