maandag, augustus 01, 2005

Teknodudes in oorlog met robocops

NEDERLANDERS BETROKKEN BIJ RELLEN TSJECHIË

Naar schatting 40 á 50 Nederlandse feestgangers zijn afgelopen weekeinde in Tsjechië betrokken geraakt bij een veldslag met de politie.

Een duizendkoppige politiemacht greep in toen duizenden feestgangers uit heel Europa het jaarlijkse dancefestival Czechtek wilden bezoeken. Volgens de politie was de vergunning niet in orde en veroorzaakten ze overlast. Volgens de aanwezigen had de eigenaar van het stuk land wel degelijk toestemming gegeven.

Mobiele eenheid
De Rotterdamse ooggetuige Stefan (25) was met zijn Nederlandse soundsystem (groep jongeren met een mobiele geluidsinstallatie) ter plekke en doet vanuit Praag tegenover Planet.nl zijn verhaal over de ‘oorlog’ met de ME. “Toen we donderdagavond met onze bus aankwamen bij het meetingpoint had de Tsjechische politie de uitrit afgesloten. Dat veroorzaakte een enorme file die iets van twaalf uur heeft geduurd. Op vrijdag zijn we een andere weg gaan zoeken."

"Toen we via een bospad op het terrein wilden komen, bleek de politie op het einde een barricade te hebben opgeworpen. Maar we waren met zoveel mensen, dat we die barricade omver geduwd hebben. Zo kwamen we met een hele hoop mensen toch nog het terrein op. Ik denk dat er ongeveer 40 á 50 Nederlanders waren.”

Oorlog
Op zaterdag brak volgens Stefan pas echt de hel los, toen de ME probeerde de ondertussen massaal op het veld gestroomde bezoekers van het veld te verjagen. “De ME had over de hele breedte van het veld politiebusjes neergezet en een kamp opgeslagen. Compleet met legertenten, EHBO-posten en toiletten. Toen ze zaterdagmiddag met zijn allen uit die busjes naar ons toen kwamen lopen, werd het oorlog.

De ME schoot met clusterbommen vol vuurwerk en met traangasgranaten. Om het uur werd de ME door over het veld scheurende busjes voorzien van nieuwe granaten. Tot diep in de nacht was het een soort landjepik tussen ons en de politie. Ik heb nog nooit zoveel politie bij mekaar gezien.”

Gewond
Volgens officiële bronnen raakten bij de gevechten meer dan 100 feestgangers en enkele politieagenten gewond. De politieactie heeft de verontwaardiging gewekt van Tsjechische mensenrechtenorganisaties. Volgens hen is er buitenproportioneel geweld gebruikt bij de charge. Een groep mensen die op het feest aanwezig was heeft gisteren bij het ministerie van Binnenlandse Zaken gedemonstreerd.

De verantwoordelijke minister van Binnenlandse Zaken Frantisek Bublan is ondanks kritiek van mening dat hij correct gehandeld heeft. President Vaclav Klaus heeft zijn twijfel uitgesproken over de mate van geweld die gebruikt is. Hij zegt van plan te zijn om de verantwoordelijke politici aan de tand te voelen. (Planet, foto van Freetekno)