donderdag, augustus 25, 2005

Lupo naar de top, deel 4


HET EERSTE DOEL IS BEREIKT: ZININ FESTIVAL

Op weg naar de doorbraak volgt het Utrechts Nieuwsblad maandelijks het wel en wee van de Utrechtse gitaarpopband Lupo. Aflevering 4. Optreden op Zinin!

Lupo staat morgen op Zinin Festival, de band heeft het toch voor mekaar gekregen. Reageerde programmeur Jacco van Manen in de vorige aflevering nog weinig enthousiast op de demo van de zes jongens, een live-optreden in café de Flitz bracht hem toch aan het twijfelen. En op de valreep heeft hij Lupo waarempel geboekt voor het Utrechtse popfestival.

Drummer Floor heeft wel een verklaring voor het geslaagde optreden in de Flitz: “We hadden een week eerder een slecht optreden gehad en waren daar nog steeds boos over. Die boosheid geeft je heel veel energie voor een volgend optreden. Alles klopte, de muziek sloeg echt perfect aan bij het publiek, achteraf hebben we superleuke reacties gehad.”

Hard oefenen
Nu is het hard oefenen geblazen voor Zinin. Want iedereen is op vakantie geweest en heeft dus een paar weken niet gespeeld. Floor ziet het festival als een ideaal platform voor Lupo: “Het is een speciaal festival qua sfeer en aankleding. Bovendien komt een hoop publiek op af dat normaal niet naar je optredens komt. Straks heeft toch half popminnend Utrecht Lupo een keer gezien. Qua bekendheid is het dus ideaal. Verder is het gewoon leuk om de hele dag rond te hangen en andere bands te bekijken. Wij zijn immers doorgewinterde festivalgangers, haha.”

Terugkijkend op de afgelopen maanden vindt gitarist Mario dat de Lupo een stuk vooruit is gekomen. Mario, niet vies van clichés: “We doen steeds meer ons eigen ding.” Maar hij kan het ook anders uitleggen. “Onze stijl wordt scherper omlijnd, wordt duidelijker. De liedjes en de optredens vormen een betere eenheid. Eerst bestond een optreden uit losse liedjes die meer of minder geslaagd waren, nu zijn we in staat om een samenhangend concert te geven, dat mooi loopt.”

CD maken
Het volgende project is een maken van een cd. Dat vereist veel geld en dus veel optredens. Maar wacht eens even, had Lupo niet een obscure bijverdienste? Jawel, de band maakt namelijk achtergrondmuziek bij erotische films. En dat blijkt een potentieel gouden handeltje te zijn. Via via heeft de groep contacten kunnen leggen met filmmaatschappijen, wat geresulteerd heeft in een aantal opdrachten.

Maar waaruit bestaat zo’n opdracht dan? Mario: “We leveren eigenlijk een soort geluidslandschappen die we met instrumenten en de computer samenstellen. Het is echte achtergrondmuziek, dus zonder zang. We staan soms versteld wat voor muziek er uitkomt. Het is heel anders dan Lupo, maar toch interessant om te doen.” (UN)

Lees ook deel één, twee en drie