zondag, juli 31, 2005

Dansen op het strand


HOUSEBEATS VEROVEREN DAGSTRAND MAARSSEVEEN

De vogels fluiten, een wandelaar komt met zijn hond voorbij. De laatste donderkoppen maken plaats voor een lucht met zon en wat schaapjeswolken. De Maarsseveense Plas ligt er zaterdag vroeg in de avond vredig bij. De ideale plek voor een picknick of een filosofische beschouwing over het leven.

Ware het niet dat vanaf de andere kant van het water een massa zware bassen en beats geen boodschap hebben aan rust. “Boem, boem, boem, dreunt het vanaf de overkant. Het nieuwe dancefestival Rockit Open Air doet het water tot tientallen meters verder nog rimpelen. Voor één dag is het feest aan de betaalde zijde van het meer. Ongeveer 5.500 mensen gaan uit hun dak voor de acht podia die het terrein telt.

Op zoek naar een locatie
Het duurde een hele tijd voordat de gemeente Maarssen een vergunning gaf, maar nu het eindelijk zover is, is organisator Cliff de l’Isle (38) erg in zijn nopjes. “Vier jaar geleden reden we met een groep vrienden door de provincie, op zoek naar een goede feestlocatie. Er was in de zomer namelijk erg weinig te beleven in Utrecht. Toen we het een beetje hadden gehad met zoeken, pauzeerden we even bij de Maarsseveense Plas.” En vonden ze dat eigenlijk wel een heel geschikte plek voor een feestje.

Het terrein leent zich inderdaad prima voor een dergelijk festivalletje. Het heeft door zijn langgerekte vorm iets van een strandboulevard. Je loopt wat langs kraampjes, je drinkt wat bij het water. En tussendoor sta je lekker wat te dansen bij een van de techno- of housedj’s. De sfeer op Rockit laat zich omschrijven als het gevoel van een ideale zomerdag: zwoel, een tikkeltje aangeschoten maar vooral: erg relaxt. Dj 100% Isis lijkt het daarmee eens. Heupwiegend draait ze in de enige tent op het terrein haar plaatjes en glimlacht bij elke kreet die uit het publiek komt.

Ruzie met Supernatural
Met je nieuwe feestje op dezelfde dag als het succesvolle Supernatural Festival in Vleuten gaan zitten, je moet maar durven. De l’Isle reageert als door een wesp gestoken. “Die Michel (Matthijssen, organisator Supernatural, red.), echt waar: fuck him. Dat mag je zo opschrijven.” Waarna een lang verhaal volgt over afgesproken data, niet nagekomen deals en geschonden vertrouwen. De concurrentie in de Utrechtse dancemarkt blijkt in ieder geval op scherp gezet.

De feestgangers op het ‘speeleiland’ zal het een zorg zijn. Omringd door water vermaakt Benny Rodrigues ze met vrolijke techno. Bereikbaar via een vervaarlijk smal loopbruggetje blijft het eiland, compleet met VIP-area, de hele dag het meest populaire plekje. Het eiland krijgt dan ook de eer van de allerlaatste beats. Om elf uur ’s avonds geeft een geslaagd Rockit de Maarsseveense Plas weer voor een jaar terug aan de bomen en de vogels. (UN, foto Rockit)